mari amalkan

mari amalkan
selawat syifa
Cili-merah..cili-merah...cili-merah.

Thursday, October 22, 2009

HANYA TUHAN YANG TAHU…

HANYA TUHAN YANG TAHU…
(Sesuai untuk pembacaan muslim dan muslimat yang ingin meningkatkan keimanan)

Assalamualaikum,
Rasulullah pada suatu waktu pernah berkisah. Pada zaman sebelum kalian, pernah ada seorang raja yang amat zalim.Hampir setiap orang pernah merasakan kezalimannya itu. Pada suatu ketika, raja zalim ini tertimpa penyakit yang sangat berat. Maka seluruh tabib yang ada pada kerajaan itu dikumpulkan. Di bawah ancaman pedang, mereka disuruh untuk menyembuhkannya. Namun sayangnya tidak ada satu tabib pun yang mampu menyembuhkannya.
Hingga akhirnya ada seorang Rahib yang mengatakan bahawa penyakit sang raja itu hanya dapat disembuhkan dengan memakan sejenis ikan tertentu, yang sayangnya saat ini bukanlah musimnya ikan itu muncul ke permukaan. Betapa gembiranya raja mendengar khabar ini. Meskipun raja menyedari bahawa saat ini bukanlah musim ikan itu muncul kepermukaan namun disuruhnya juga semua orang untuk mencari ikan itu. Aneh bin Ajaib. Walaupun belum musimnya, ternyata ikan itu sangatlah mudah dijumpai. Sehingga akhirnya sembuhlah raja itu dari penyakitnya.
Di lain waktu dan tempat, ada seorang raja yang amat terkenal kebijaksanaannya. Ia sangat dicintai oleh rakyatnya. Pada suatu ketika, raja yang bijaksana itu jatuh sakit. Dan ternyata kesimpulan para tabib sama, iaitu ubatnya adalah sejenis ikan tertentu yang saat ini sangat banyak terdapat di permukaan laut. Karena itu mereka sangat optimis rajanya akan segera pulih kembali.
Tapi apa yang terjadi? Ikan yang seharusnya banyak dijumpai di permukaan laut itu, tidak ada satu pun yang nampak! Walaupun pihak kerajaan telah mengirimkan para ahli selamnya, tetapi ikan itu tidak dijumpai. Sehingga akhirnya raja yang bijaksana itu pun mangkat.
Dikisahkan para malaikat pun kebingungan dengan kejadian itu. Akhirnya mereka menghadap Tuhan dan bertanya, "Ya Tuhan kami, apa sebabnya Engkau menggiring ikan-ikan itu ke permukaan sehingga raja yang zalim itu selamat, sementara pada waktu raja yang bijaksana itu sakit, Engkau menyembunyikan ikan-ikan itu ke dasar laut sehingga akhirnya raja yang baik itu meninggal?"
Tuhan pun berfirman, "Wahai para malaikat-Ku, sesungguhnya raja yang zalim itu pernah berbuat suatu kebaikan. Karena itu Aku balas kebaikannya itu, sehingga pada waktu dia datang menghadap-Ku, tidak ada lagi kebaikan sedikitpun yang dibawanya. Dan Aku akan tempatkan ia pada neraka yang paling bawah !
Sementara raja yang baik itu pernah berbuat salah kepada-Ku, karena itu Aku hukum dia dengan menyembunyikan ikan-ikan itu, sehingga nanti dia akan datang menghadap-Ku dengan seluruh kebaikannya tanpa ada sedikit pun dosa padanya, karena hukuman atas dosanya telah Ku tunaikan seluruhnya di dunia!"
Sesuatu yang boleh diambil pelajaran dari kisah ini:

Pelajaran pertama
Ada kesalahan yang hukumannya langsung ditunaikan Allah di dunia ini juga, sehingga di akhirat nanti dosa itu tidak diperhitungkan-Nya lagi. Keyakinan hal ini dapat menguatkan keimanan kita apabila ditimpa musibah.
Pelajaran kedua
Bila kita tidak pernah ditimpa musibah, jangan terlena dan lalai. Jangan-jangan Allah 'menghabiskan' tabungan kebaikan kita. Keyakinan akan hal ini dapat menjaga kita untuk tidak terbuai dengan lazatnya kenikmatan dunia sehingga melupakan urusan akhirat.
Pelajaran ketiga
Musibah yang menimpa seseorang belum tentu kerana orang itu telah berbuat kekeliruan. Keyakinan ini akan dapat mencegah kita berprasangka buruk terhadap orang yang ditimpa musibah. Seterusnya, akan timbul keinginan untuk membantu meringankan penderitaannya.

Pelajaran keempat
Siapa yang tahu maksud Allah ? Hanya Allah Yang maha Mengetahui atas sesuatu rahsia kejadian yang berlaku. Maka, lebih baik berbaik sangka terhdap orang lain dan fokus kepada diri dengan memohon keampunan atas kesalahan yang pernah kita lakukan.

(Diubah suai dari sumber: http://www.mifty.tripod.com/id13.html)

Sekian, terima kasih.


AJK Penerbitan Kelab Kebajikan Jabatan Sumber Manusia
Norazimah Ibrahim
Counselor Officer
Inland Revenue Board of Malaysia
Performance and Competency Management Division
8th Floor, Block 9
Goverment Building Complex
Jalan Duta P.O Box 11833
50758 Kuala Lumpur

Tel: +603-6203 9501 or 33963
Fax: +603-6201 2482

No comments: