mari amalkan

mari amalkan
selawat syifa
Cili-merah..cili-merah...cili-merah.

Monday, July 21, 2008

Penjara Pudu Ditutup. Mengapa?

Berlaku di Penjara Pudu Kuala Lumpur di suatu ketika dulu. Hanyaboleh disebarkan pada orang2tertentu sahaja...Sebelum Penjara Pudu ditutup dulupernah diceritakan bahawa terdapat satu bilik dipanggil 'BilikTerakhir'. Di bilik inilah sering berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup. Dinamakan 'BILIK TERAKHIR ' adalah kerana dulu ia merupakan bilik kediaman terakhirbagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantungsampaimati pada keesokan harinya dibilikgantung.Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakan akan meratap,menangis,menjerit, bercakap seorang diri danberbagai lagi perlakuan kerana menyesali kesalahan mereka yang lalu. Mereka menjadi begitu kerana dikatakan tidak kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yang telah diketahui mereka.
Menurut kata warden-warden yang masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan,mereka sering terdengar suara-suarasayu meminta tolong, suara orangmenangis dan bermacam-macam lagi dari Bilik Terakhir tesebut.Tak kurang juga ada diantara warden yang terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka dan kemudian tidak pula kelihatan kambing keluar semula. Ramai bomoh dan pawang yang dipanggil bagi memulihkan bilik tersebutmengatakan bahawa suara-suara yang sering kedengaran diwaktu malamdari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh-roh pesalah yang mati ditali gantung tersebut tidak tenteram kerana mati mereka ditali gantung.
Nak dijadikan cerita pada suatu malam Jumaat ketika hujanrenyai-renyai seorang warden telah ditugaskan mengawal kawasan yangberhampiran dengan 'Bilik Terakhir'itu. Ketika sedang berkawal kira-kira lebih kurang pukul 01:00pagi beliau terdengar seperti tapak kaki sedang berlari-lari berhampiran bilik tersebut.Ia cuba beranikan diri untuk untukmelihat apakah bendanya itu.Sedang ia mengamat-amati maka terlihatlah dalam kesamaran seekor kambing hitam sedang menuju kearah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu saja.Ia berasa hairan bagaimana seekor kambing boleh ada di kawasan itu?Oleh kerana ingin tahu ia beranikan juga diri menghampiri Bilik Terakhir itu.Alangkah terperanjatnya mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua. Mulalah ia berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yangs amar-samar itu sambil meninjau-ninjau didalamnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila apabila sampai je kedalam gua tersebut alangkah terperanjatnya ia bila didapati banyak harta karun dalamnya. Ia cubamengambil harta itu tetapi tiba-tibahilang dari pandangan lalu menjelmalah satu lembaga yangmengerikan seraya berkata,'Heyyyyyy manusiaaa. Jangan awak sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yang punyaaaa ' ' Ahmaaaaaad Albab yang punyaaaaaa ' Ha Ha Ha HaHa ' Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yangpunyaaaaaa ... 'udah tuuuuuuuuu........ peeee buat keja.......................Tahniah kerana minat membaca.

p/s:-kita pun terkena....so apa salahnya foward kat org lain lakkan ....hahahaha

No comments: